Les AMANITES du jardin familial, en 2022:
- Comme chaque automne, l‘amanite phalloide (Amanita phalloides) fera des victimes, malgré les avertissements réitérés à la méfiance.

https://societemycologiquedelasarthe.jimdofree.com/

https://www.mycodb.fr/fiche.php?genre=Amanita&espece=phalloides&source=list&filter=&numfiche=242

https://www.theatlantic.com/video/index/585214/death-cap/

https://www.theatlantic.com/science/archive/2017/06/death-cap-poisonings/530028/

- Amanite vineuse = Golmotte (Amanita rubescens):

Néanmoins, le risque de confusion avec une amanite panthère (Amanita pantherina) toxique conduit à éviter cette famille de champignons à volve et anneau.
- Aucune Amanite tue-mouche🍄 (Amanita muscaria) cette année, dommage pour les photos!
L’expertise de Radaghast reste à votre service.
Profitez bien de cette exceptionnelle saison, mes amis !
14 Comments
Rachel · October 21, 2022 at 8:20 am
my chap recently foraged some puffball mushrooms, i admit being reticent to try them! he ate them everyday and i ate one delicious meal where we covered slices in panko breadcrumbs and fried them lightly and served with a Japanese katsu curry!
Apparently you should only eat puffballs when they are white throughout otherwise it can give you a bad tummy. I was surprised at the size of them, like a small football!
radaghast · October 21, 2022 at 9:57 am
Peut-être une vesse de loup géante, synonyme : tête-de-mort (Calvatia gigantea). A l’état jeune, coupée en tranche, elle peut être frite comme un bifteck. Votre recette est excellente et de plus diététique. https://www.guidedeschampignons.com/champignon-identification-champignon-en-boule-ou-en-etoile/
https://iwofr.org/fr/un-regard-plus-attentif-sur-les-champignons-g%C3%A9ants-%C3%A0-boules/
Rachel · October 22, 2022 at 8:52 am
yes, that is correct! tastes a bit of truffle
radaghast · October 22, 2022 at 1:00 pm
Délicieux ! 👨🍳🍄😋
Michele Marsh · October 29, 2022 at 12:13 pm
Unfortunately I do not share both of your enthusiasm for mushrooms of any kind. But the essay was enlightening and I enjoy both your photos of your mushrooms
You both also share Japanese cuisine ❤️
I applaud both of you for your culinary skills 😻🥰
radaghast · October 29, 2022 at 9:29 pm
🙂 “Both?”
Michele Marsh · October 30, 2022 at 10:59 pm
Rachel and your taste for mushrooms but your photos of your mushrooms are spectacular ❤️😻
radaghast · October 31, 2022 at 12:52 am
Thank you!
Serv · November 13, 2022 at 8:25 pm
That was a first lesson in Girl Scouts: don’t touch a red mushroom! (up there with “leaves of three, leave them be” for poison ivy.
I love them, too, in any form (except poisonous) and lately we have been getting really excellent lion’s mane mushrooms in our farmer’s market. I bought so many this summer that the vender asked me if I wanted instructions on how to grow them in my basement, lol.
radaghast · November 13, 2022 at 11:39 pm
Tous les dictons sont basés sur des constatations.
Ici en France, pas de “crinière de lion” (distribution septentrionale), je ne connais que le moins impressionnant “Pied-de-mouton” dit “Barbe-de-chèvre” (Hydnum repandum). Bon appétit!
Ma recherche de champignons (avec ou non identification) est actuellement devenue un passe-temps à but non culinaire. J’y trouve un prétexte à herboriser comme toute sorcière digne de ce nom. Plus le champignon repéré est toxique plus il devient intéressant.
Serv · December 4, 2022 at 8:03 pm
When people start croaking unexpectedly, we’ll know where to look!
radaghast · December 4, 2022 at 9:33 pm
🐸 🍄
Brian · November 19, 2022 at 12:43 am
Mieux vaut en fait éviter tous les champignons sauvages, à moins d’être un expert, ou un pharmacien. Trop d’accidents tous les ans… A +
radaghast · November 19, 2022 at 10:45 pm
🙂 Exactement, entièrement d’accord et Radaghast est à votre service pour toute eventuelle identification.